Molen De Hoop

Molenwinkel

Vers gemalen

Heerlijke ambachtelijke producten

De molenwinkel is het gehele jaar door op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 15.00 uur open voor de verkoop van onze meelproducten.

Tijdens het seizoen, verkopen we de producten in De Vang en buiten het seizoen kunt u in de Molen terecht.

PRODUCTEN

Volkorentarwemeel 1 kg € 1,50
Volkorentarwemeel 2,5 kg € 3,25
Tarwebloem 1 kg € 1,75
Tarwebloem 2,5 kg € 3,75
Pannenkoekmix 1 kg € 2,75
Droge gist 125 gr € 2,50
Speltmeel 1 kg € 3,-
Speltmeel 2,5 kg €6,50

Krentenbrood

400 gram patentbloem
40 gram gist
8 gram zout
50 gram roomboter
1 eidooier
270 gram melk
10 gram smaakstof

Potpourri:
240 gram krenten
100 gram rozijnen
60 gram sukade (eventueel)

Bereidingswijze: Voeg de gewassen en gewelde vruchten toe en KNIJP deze door het deeg (niet kneden!).Als de vruchten goed verdeeld zijn en vastzitten, maakt u van het deeg een gladde bol. Na 10 minuten van de bol een punt maken. Weer na 10 minuten de punt opmaken tot een deegbrood en dit in het blik leggen. Het deegbrood in het blik plm. 45 minuten laten narijzen.

Afbakken: de oven voorverwarmen in de hoogste stand gedurende 15 minuten; de regelknop op de juiste stand zetten: 222 C; plaats van de bakplaat: in het midden; baktijd: plm. 45 minuten.

Vruchtencake

Benodigd (voor de vorm):
1 eetlepel roomboter of margarine
2 eetlepels roggebloem

Benodigd (voor het beslag):
200 gr. zachte roomboter of margarine
200 gr. suiker
3 eieren
125 gr. rozijnen
60 gr. fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil
30 gr. citroenrasp
35 gr. gehakte (of: halve) amandelen
200 gr. tarwebloem van de molen

Bereidingswijze: Een cakevorm (ca. 25 cm.; inhoud ca. 1,5 liter) goed invetten en met roggebloem bestrooien. De oven voorverwarmen op 175 graden C. De rozijnen in een zeef met warm water afspoelen, goed laten uitlekken en samen met de gekonfijte sinaasappelschil, citroenrasp en de gehakte/halve amandelen mengen. De boter met de suiker tot een crème kloppen. De eieren één voor één door de crème roeren. Molenbloem door het beslag roeren. De vruchtenvulling toevoegen en het geheel goed doorroeren. Het beslag in de ingevette cakevorm doen en gladstrijken.

Afbakken: De cake op een rooster onder in de oven ca. 70 min. bakken. De cake een paar minuten laten afkoelen. Dan omkeren op een rooster en verder laten afkoelen.

Tip: U kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Voor een exotische versie kunt u bijvoorbeeld stukjes ananas toevoegen.

Griesmeelpudding
(voor 1 liter)

1 liter melk
7 eetlepels griesmeel
3 eetlepels suiker

Bereidingswijze: Een klein beetje melk in een kom doen. De rest van de melk op het vuur zetten. Aan het beetje melk het griesmeel en de suiker toevoegen. Naar smaak kan er een beetje citroen, krenten, rozijnen, bitterkoekjes of een zakje vanillesuiker toegevoegd worden. Laat de melk koken en doe het mengsel erdoor. Laat het 1 minuutje doorkoken en u hebt griesmeelpudding naar smaak.

Recepten

Witbrood

650 gram tarwebloem
300 gram water of
300 gram afgekoelde gekookte melk
20 gram gist
10 gram zout

Bereidingswijze: U neemt het water of de melk en lost hierin de gist op. Hierna vermengt u de gekregen oplossing met de bloem en de roomboter of margarine. Daarna het zout erdoor kneden. Daarna laat u het ca. 25 minuten rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek. Hierna het deeg een paar slagen kneden en vervolgens nogmaals 30 minuten laten rijzen. Het deegstuk vormen, in een blik leggen en op een warme, vochtige plaats ca. 30 tot 40 minuten laten rijzen.

Afbakken: in een voorverwarmde oven op 240 graden Celsius in ongeveer 30 minuten.

Finse Kruidkoek

100 gr. zachte boter (en wat extra voor het insmeren van de vorm)
250 gr. bruine suiker
3 eieren
300 gr. stevige appels (bijv. Goudrenetten)
400 gr. tarwebloem van de molen
2 theelepels bakpoeders
5 theelepels koekkruiden
1 dl. karnemelk

Bereidingswijze: De oven voorverwarmen op 175 graden C. Een cakevorm (ca. 25 cm, inhoud ca. anderhalve liter) goed invetten. De boter met de suiker tot een crème kloppen, de eieren één voor één toevoegen en luchtig kloppen. De appels schillen, klokhuis verwijderen en grof raspen; direct door de crème roeren. De molenbloem met de bakpoeder en de koekkruiden zeven en afwisselend met de karnemelk door de crème roeren. Het beslag in de ingevette cakevorm doen en gladstrijken.

Afbakken: De vorm op een rooster onder in de oven plaatsen en de koek ca. 1 uur bakken. Een paar minuten in de vorm laten afkoelen, dan omkeren op een rooster en onder een doek verder laten afkoelen.

HANDJE HELPEN BIJ ONZE WERVERSHOOFSE MOLEN? GRAAG!

Zin in een leuke vrijwilligersjob in eigen buurt? Dan zoeken wij jou! Onze molen is in het seizoen van april tot oktober open op zaterdag en zondag. Bezoekers genieten van een kop koffie met gebak of een drankje op ons gezellige terras en een aantal dagen per jaar...

Mooie opbrengst RABO CLUBSUPPORT 2023

Zaterdag 21 oktober jl. kwam er een vertegenwoordiger RABO-BANK West-friesland - Oost langs met een hele mooie cheque t.w.v. van € 885,18. Dit was het resultaat van de RABO- CLUBSUPPORT 2023. We willen alle leden van de RABO-Bank bedanken voor hun stem op onze Molen...

Onze vrienden

Heerlijke ambachtelijke producten

De molenwinkel is het gehele jaar door op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur open voor de verkoop van onze meelproducten.

Gedurende het molenseizoen, dat loopt van 1 mei tot en met 30 september, is de molenwinkel ook iedere zaterdag en zondag geopend van 12.00 uur – 16.00 uur.

Tijdens het seizoen, verkopen we de producten in De Vang en buiten het seizoen kunt u in de Molen terecht.

PRODUCTEN

Volkoren 1 kg € 1,25
Volkoren 2,5 kg € 3,00
Bloem 1 kg € 1,50
Bloem 2,5 kg € 3,50
Pannenkoekmeel 500 gram € 1,50
Pannenkoekmeel 1,0 kg € 2,50
Droge gist 125 gr € 2,50
Speltmeel op aanvraag

Krentenbrood

400 gram patentbloem
40 gram gist
8 gram zout
50 gram roomboter
1 eidooier
270 gram melk
10 gram smaakstof

Potpourri:
240 gram krenten
100 gram rozijnen
60 gram sukade (eventueel)

Bereidingswijze: Voeg de gewassen en gewelde vruchten toe en KNIJP deze door het deeg (niet kneden!).Als de vruchten goed verdeeld zijn en vastzitten, maakt u van het deeg een gladde bol. Na 10 minuten van de bol een punt maken. Weer na 10 minuten de punt opmaken tot een deegbrood en dit in het blik leggen. Het deegbrood in het blik plm. 45 minuten laten narijzen.

Afbakken: de oven voorverwarmen in de hoogste stand gedurende 15 minuten; de regelknop op de juiste stand zetten: 222 C; plaats van de bakplaat: in het midden; baktijd: plm. 45 minuten.

Vruchtencake

Benodigd (voor de vorm):
1 eetlepel roomboter of margarine
2 eetlepels roggebloem

Benodigd (voor het beslag):
200 gr. zachte roomboter of margarine
200 gr. suiker
3 eieren
125 gr. rozijnen
60 gr. fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil
30 gr. citroenrasp
35 gr. gehakte (of: halve) amandelen
200 gr. tarwebloem van de molen

Bereidingswijze: Een cakevorm (ca. 25 cm.; inhoud ca. 1,5 liter) goed invetten en met roggebloem bestrooien. De oven voorverwarmen op 175 graden C. De rozijnen in een zeef met warm water afspoelen, goed laten uitlekken en samen met de gekonfijte sinaasappelschil, citroenrasp en de gehakte/halve amandelen mengen. De boter met de suiker tot een crème kloppen. De eieren één voor één door de crème roeren. Molenbloem door het beslag roeren. De vruchtenvulling toevoegen en het geheel goed doorroeren. Het beslag in de ingevette cakevorm doen en gladstrijken.

Afbakken: De cake op een rooster onder in de oven ca. 70 min. bakken. De cake een paar minuten laten afkoelen. Dan omkeren op een rooster en verder laten afkoelen.

Tip: U kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Voor een exotische versie kunt u bijvoorbeeld stukjes ananas toevoegen.

Griesmeelpudding
(voor 1 liter)

1 liter melk
7 eetlepels griesmeel
3 eetlepels suiker

Bereidingswijze: Een klein beetje melk in een kom doen. De rest van de melk op het vuur zetten. Aan het beetje melk het griesmeel en de suiker toevoegen. Naar smaak kan er een beetje citroen, krenten, rozijnen, bitterkoekjes of een zakje vanillesuiker toegevoegd worden. Laat de melk koken en doe het mengsel erdoor. Laat het 1 minuutje doorkoken en u hebt griesmeelpudding naar smaak.

Recepten

Witbrood

650 gram tarwebloem
300 gram water of
300 gram afgekoelde gekookte melk
20 gram gist
10 gram zout

Bereidingswijze: U neemt het water of de melk en lost hierin de gist op. Hierna vermengt u de gekregen oplossing met de bloem en de roomboter of margarine. Daarna het zout erdoor kneden. Daarna laat u het ca. 25 minuten rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek. Hierna het deeg een paar slagen kneden en vervolgens nogmaals 30 minuten laten rijzen. Het deegstuk vormen, in een blik leggen en op een warme, vochtige plaats ca. 30 tot 40 minuten laten rijzen.

Afbakken: in een voorverwarmde oven op 240 graden Celsius in ongeveer 30 minuten.

Finse Kruidkoek

100 gr. zachte boter (en wat extra voor het insmeren van de vorm)
250 gr. bruine suiker
3 eieren
300 gr. stevige appels (bijv. Goudrenetten)
400 gr. tarwebloem van de molen
2 theelepels bakpoeders
5 theelepels koekkruiden
1 dl. karnemelk

Bereidingswijze: De oven voorverwarmen op 175 graden C. Een cakevorm (ca. 25 cm, inhoud ca. anderhalve liter) goed invetten. De boter met de suiker tot een crème kloppen, de eieren één voor één toevoegen en luchtig kloppen. De appels schillen, klokhuis verwijderen en grof raspen; direct door de crème roeren. De molenbloem met de bakpoeder en de koekkruiden zeven en afwisselend met de karnemelk door de crème roeren. Het beslag in de ingevette cakevorm doen en gladstrijken.

Afbakken: De vorm op een rooster onder in de oven plaatsen en de koek ca. 1 uur bakken. Een paar minuten in de vorm laten afkoelen, dan omkeren op een rooster en onder een doek verder laten afkoelen.

HANDJE HELPEN BIJ ONZE WERVERSHOOFSE MOLEN? GRAAG!

Zin in een leuke vrijwilligersjob in eigen buurt? Dan zoeken wij jou! Onze molen is in het seizoen van april tot oktober open op zaterdag en zondag. Bezoekers genieten van een kop koffie met gebak of een drankje op ons gezellige terras en een aantal dagen per jaar...

Mooie opbrengst RABO CLUBSUPPORT 2023

Zaterdag 21 oktober jl. kwam er een vertegenwoordiger RABO-BANK West-friesland - Oost langs met een hele mooie cheque t.w.v. van € 885,18. Dit was het resultaat van de RABO- CLUBSUPPORT 2023. We willen alle leden van de RABO-Bank bedanken voor hun stem op onze Molen...

Onze vrienden

Molen de Hoop

In 1889 leggen de bouwers de eerste steen van korenmolen De Hoop, één van de zeker 25 molens in de omtrek. Ruim 130 jaar is De Hoop als korenmolen in bedrijf. Tot ca. 1930 maalt de molen uitsluitend op windkracht. Daarna gesteund door elektrisch aangedreven maalstenen. Tot op heden maalt de molen meel voor brood en pannenkoeken.

Openingstijden

Korenmolen de Hoop, het Theo Koomen museum én molencafé De Vang, zijn te bezoeken van 1 mei tot en met 30 september op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Voor meelverkoop kunt u ook buiten het seizoen terecht in de Molen. De verkoop is dan iedere zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.